Strömavtagare med lite automatik

Om man gör rundgång med sitt el-lok så vore det väl trevligt att enkelt kunna skifta vilken strömupptagare som ska vara uppe? Här har jag förbundit dem med en 0,2 mm fiskelina. Jag skippade fästskruvarna och limmade fast avtagarna i stället. Linan löper genom skruvhålet och rakt under taket till nästa avtagares skruvhål. Det är avtagarnas fjäderkraft som gör att de åker upp själv och drar linan med sig.

I Roco's nya version av Rc-loket är det en ingjuten platta mitt i undertaket. Den tillsammans med backup-kondingen gör att linan inte löper fritt. Jag fräser därför ett spår i plattan med en liten klotformad fräs i Dremeln. Jag försänker även skruvhålen lite på undersidan för att ta bort den skarpa kanten.
Skruvfästet för strömavtagaren måste fräsas ner typ 1 mm. Avtagaren "vaggar" lite på fästet annars och ramens piggar når inte riktigt ner i isolatorerna när man limmar.

Här är det en Rc6-kåpa från gamla serien.

Jag limmar först isolatorerna i taket genom att doppa spetsarna i en liten droppe cyano innan jag trycker fast dem.

För att strömavtagarna inte ska fastna nere, klipper jag bort de två små fästbågarna, vilket är lättast om man hakar av fjädrarna först. Efter att isolator-limmet härdat, monterar jag avtagaren genom att på samma sätt doppa de fyra rampiggarna i en cyanodroppe och passar in den på isolatorerna. Jag drar sen i skruven igen med lagom spänning för att hålla den på plats under härdning.

När båda strömavtagarna är på plats och limmet har härdat, tar jag ur skruvarna och i stället trär i fiskelinan i hålen. När fiskelinan ska fästas i strömavtagaren så är det lättast gjort när kåpan är tillbaka på chassit. Dels för att loket står stadigt och för att få rätt höjd på avtagarna. Medan man trär på kåpan måste linan vara spänd så den inte trasslar in sig i nåt under kåpan. Jag tejpar därför fast linans ändar i kåpan medan jag monterar den på chassit.

Det pillrigaste är nu att limma linan mitt på spoilern mellan slitskenorna. Som en hjälpande hand har jag ett stadigt universalskruvstycke som jag fäster linan i. Jag lindar linan två varv runt spoilerpinnen, lirkar varven till mitten medan jag håller det hela i spänn och lägger så en droppe cyano för att fixera.

När den första änden är klar och härdad, så gör man likadant i andra änden. Nu måste man även se till att få rätt höjd på den avtagaren som är uppe. För detta har jag gjort en mall som jag ställer över loket. Jag strävar efter en höjd så nära 64 mm över RÖK (Räls ÖverKant) som möjligt.