Ellok Rc6
Roco

Fyra Roco Rc6:or har jag haft liggande i flera år. Även ett par extra kåpor. Har länge grunnat på hur jag ska få till bra belysning och ljud i dessa. Sen kom Roco med den nya serien Rc2-4 där detta var löst på ett förnämligt sätt. Man kan väl anta att Roco även kommer med Rc6 i detta nya utförande men jag har ingen lust att vänta.

Rc6-kåporna är ju jättefina och fyra av dessa kommer nu att konverteras och få underreden från den nya serien. Det blir en orange, en blå, en svart och en i SSRT-målning enl bilden ovan.

Från nya seriens kåpor tas strålkastarlinser med kromringar, ljusledare och alla delarna från hytten. Boggieramarna i plast flyttas över från gamla chassit och passar perfekt i nya seriens boggier. Använder dock de nya strömupptagningsblecken vilka också passar i de gamla ramarna.

Passar även på att fixa hyttbelysning med två vita lysdioder i taken ovanför förarplatserna. Vissa lok kommer även att få "semiautomatiska strömavtagare". Låter ju fräsigt men handlar bara om att en 0,2 mm fiskelina förbinder de två avtagarna med funktionen att trycker man ner den som är uppe så åker den andra upp av egen fjäderkraft. Funkar hur bra som helst och väldigt smidigt när man gör rundgång med loket. Se här hur jag går tillväga.

De gamla Rc6-underredena kommer att bli dummy-lok utan egen drivning och som kan rulla med som lok två i multipel. En av dessa är redan klar och med en orange Rc6-kåpa. De tre andra får Rc3- eller Rc4-kåpor från nya serien.

Kommer på denna sida visa hur konverteringen går till med bilder. Kolla gärna på projektsidan för Rc2-4 för övriga ändringar jag gör på loken.

Jag börjar med att plocka ur alla ljusledare och hyttinredningar ur Rc6-kåporna. Skruvar även bort strömavtagarna samt räddar dess isolatorer så de inte går förlorade i hanteringen senare.

Den ingjutna ramen i innertaket tas bort och ytan fräses plan med en Dremel med fräs eller liknande. Denna har skär på toppen även om det inte syns på bilden.

Nästa steg blir att skära bort de ingjutna och silverfärgsmålade strålkastarringarna. Kan ju tyckas överdrivet när man knappt ser skillnaden på en halvmeters håll men för mig känns det rätt. Jag använder här ett riktigt vasst rakt x-acto-blad. Kräver bra hjälp för synen och en stadig hand. Vid taket får man bättringsmåla lite med takets nyans.

Eftersom de nya linserna är mindre i diameter än de gamla ljusledarna så använder jag mycket tunn krympslang (Elfa 155-06-506) som utjämning. Jag skär 3 mm längder som lirkas in i hålen med hjälp av ett 1,6 mm borr som jag trär krympslangen på men bara någon mm. Efter att man lirkat in slangen en bit drar man ur borret och sen trycker slangen ända in. Sen vidtar det pillrigaste momentet, att trycka in lins och kromring. Pillrigt just för att lins och ring lätt smiter ur fingrarna och ringen ska också vändas rätt. Men efter ett tag får man in snitsen.

Snyggt blir det. Identiskt med nya serien Rc från Roco. Här bättrade jag med Humbrol matt 64 vid taket.

Nästa steg blir att montera ljusledare till topplamporna från nya serien samt hytten med belysning.

Mer kommer snart....