2023-08-25

Nästan ett år sen jag skrev här. Har väl investerat i nån sats med X2000 sen sist. All hobbytid har dock ägnats åt mina Crawlerbilar. Jag och mina kompisar rejsade med 1/8 buggybilar ett par år och hade galet roligt. Nu har vi gått över till att köra väldigt långsamt uppför bergsklippor med så kallade Crawlerbilar. Allt började med en Traxxas Trx-4 Defender. Som vanligt så drog det iväg med tillbehör, idéer och fler bilar. Jag ska snart försöka beskriva och visa mina bilar på nya sidor här på Hobbysidan.


2022-09-10

Har i några dagar nu mekat med Jecos T43 och Ra. Galet skoj! Har kompletterat projektsidorna för dessa om någon är intresserad. Jag har även pulat lite med Rocos DM3. Antagligen en tidig utgåva som jag har haft liggandes i några år. Blev inte så mycket fixat på denna nu. Gammal dekoder (ESU 3.5), glödlampor och begränsat med anslutningar mellan lokdelarna gjorde att jag bara ändrade lite för handhavandet. Min Roco Dm fick också lite inställngsfix. Här ska det bli mer jobb snart då den har en modern dekoder och led-belysning. Fler lok står på kö.


2022-09-02

Hoppsan! 19 månader sen jag skrev något här. Förra året blev det nästan bara körning med min 1/8 buggy. Galet skoj hade vi, jag och mina kompisar. Och på höstkanten och detta år snöade vi in på crawlerbilar i skala 1/10. Men nu har jag börjat lite med MJ igen. Jag har sen en tid köpt loket TMX1033, Svensk Tågkraft, från Dekas. Vansinnigt fint lok. Tyvärr lite besviken på styrningen av belysningen dock. Mer om detta på kommande projektsida. Jag har även inhandlat ett Jeco X2000-tåg i den blå färgsättningen.


2021-02-06

Beställde Jecos X2 Linx i veckan. Har en sju enheters grå version sen tidigare. Jeco har ju en lösning på hur man kan bygga in belysning i vagnarna och hyttbelysning i drivenheten. Skoj vore om man kunde få hyttbelysning även i manövervagnen. Det finns ingen extra anslutning i koppelkontakterna för detta men om man sätter en liten mikroprocessor både i drivenheten och manövervagnen så går det att fixa. Blir väl en projektsida av detta så småningom.

2020-10-09

Har sen sist köpt Jecos nya utgåva av El-F 700. Gillar ju brunlok. Men nu har jag fått förnyat sug för att köra R/C-bilar och nu 1/8 buggys. Har kört en massa på sensommaren med en lånad elkonverterad Xray XB8. Har beställt en Kyosho MP10e som ska komma vilken dag som helst. Säsongen är tyvärr slut men bilen ska byggas nu och till våren blir det racing.


2020-06-10

Det har väl inte hänt så mycket sen sist. Några godsvagnar har köpts. Bland annat Dekas Hbis och tankvagnar. Jag har idag skapat en "Till Salu"-sida som man når via menyn. Där finns prylar jag hittat i mina gömmor och som jag ej behöver, men som någon annan kanske har glädje av.


2020-02-28

Jag har två st Jeco Y6/7 sen tidigare men köpte även ett exemplar av den nya utgåvan med inredning och belysning. En klar förbättring får man ju tillstå.... men som vanligt en massa saker man irriterar sig på.


2020-01-31

Fick hem mitt Jeco Ma 788 idag. Ännu ett brunlok till samlingen. Som vanligt med Jeco's lok så var det något som inte fungerade. Denna gång hyttbelysningen i B-änden. Jag har i alla fall påbörjat en projektsida för detta lok. I sin linda än så länge men mer kommer.


2019-12-22

Men jisses, ett helt år sen jag skrev nåt här. Eller pysslade med MJ över huvud taget faktiskt. Har nu i alla fall börjat testa Jecos E2 som jag fick hem för ett tag sedan. Nu över jul och nyår ska det väl bli lite tid för pyssel hoppas jag.


2018-12-22

Jag har nu plockat fram mitt Heljan F1200 som stått i ett skåp i nästan tio år. Fullständigt urusel kvalitet men attans snyggt. Jag har gett mig fasen på att få loket kördugligt och är faktiskt på god väg. Ser riktigt hoppfullt ut.


2018-11-29

Besökte Hjulmarknaden i lördags. Blev en ny bok från SMJ, en titt på HNolls 80-talsvagnar som såg fina ut och samt ett köp av två 60-talsvagnar i Tågabmålning från NMJ. Har nu också lagt till en finess i mitt system för vagnsbelysning så att man kan välja fast eller blinkande sken i slutsignalerna.


2018-11-17

Påbörjade en beskrivning hur jag fixar hyttbelysning i Roco's nya Rc-lok. Den hittar du här.


2018-11-16

Jag har länge haft en idé om att koppla ihop strömavtagarna på mina Rc-lok för att enkelt skifta riktning vid exempelvis rundgång. Att fjärrstyra dem via dekodern vore såklart drömmen men att realisera det i mina Roco-lok är inte att tänka på. Det näst bästa blir då min halvautomatiska lösning med en fiskelina. Fungerar finfint. Se här.

I övrigt pysslar jag vidare med mina fyra Rc6-kåpor som ska få chassi mm från den nya Rc-serien. Jag köpte två nya-serien-lok i DC-utförande lite i tron att det bara var att komplettera med dekodrar. Men det blev även att från Roco beställa högtalare (2 per lok) och resonanslåda. Även backup-konding fick lödas dit men sådana hade jag redan. Jag har påbörjat en beskrivning hur jag konverterar Rc6-kåporna. Den hittar du här.


2018-10-21

Fick en idé tidigare om att konvertera Roco's RC6-kåpor för att passa på Roco's nya chassier som ju är helt suveräna. Fick i veckan hem ett till exemplar av Rc4 1290 som får bli ett första test. Beställde också ett till exemplar av Jeco's T43 i banverksutförande. Tänkte på det loket sätta kåpan från Limas banverks-T43 som jag gillar.

Har också börjat med ett projekt för enkel styrning av R/C-servon.


2018-10-09

Fick hem mitt Roco Dm idag, som jag hittade hos Lokstallen-Hobby i Narvik. Mycket fint lok som överraskade med fungerande slutsignaler som ju saknades i Da-loken. Zimo ljuddekoder känns också bra. Försöker få in hyttbelysning i mina lok nu och med Zimodekodern kan det vara lätt fixat.

2018-09-24

Jag gillar ju de svenska brun-loken skarpt. Missade när Roco släppte detta Dm-lok men hittade det nu på en firma i Norge. Anländer förhoppningsvis om några dagar.


2018-08-27

Jisses vad tiden går. Jag har ju inte skrivit här på mer än ett halvår. Det har inte hänt så mycket heller. Har dock handlat några modeller. Jeco Rapid, Jeco T43, Roco Rc3-1064, Trix Ub-709 och några vagnar. Trix-loket har jag pysslat en hel del med och just nu är det slutsignal och hyttbelysning på gång. Finns att läsa om detta under MJ-Projekt. Har också fortsatt med belysningsprojektet för 80-talsvagnarna från Roco.

2018-01-16

Blev rätt nöjd med hyttbelysningen. Ska prova att vidga ljusöppningen lite till på nästa lok. Kompletterar då också projektsidan med lite bilder och beskrivning på hur jag gick tillväga.


2018-01-10

Fick en idé häromdagen. Det borde gå att relativt enkelt fixa hyttbelysning i Roco's nya serie Rc-lok. Jag öppnade mitt sprillans nya HectorRail Rc3 för lite test. För själva belysningen tänkte jag limma en ytmonterad lysdiod på chassit som får lysa upp i hytten via ett kort svärtat mässingsrör på 3 mm. Tanken med röret är att direktljuset maskeras så man inte ser led'en nere vid hyttgolvet. Jag borrar ett 3 mm hål i hyttgolvet för röret. Ljuset reflekteras i taket och sprids fint i hytten. Nä, blev inte riktigt bra spridning så rören togs bort, och nu blev det riktigt bra och man störs inte nämnvärt av att led'en syns.

Testade också med lokets kretskort urplockat, att ansluta en led med motstånd till lediga utgångar på dekodern vilket fungerade perfekt. Jag kommer att använda knapp F5 för att tända/släcka, och i vilken ände det sker styrs av den ände där yttre belysningen är tänd. Det är ju där lokförarens antas vara. Det betyder att jag måste tända markeringsljus eller växlingsljus innan hyttlampan kan tändas. Kan nog svälja det. Man kan givetvis använda två oberoende knappar, men jag väljer en knapp för att få samma handhavande som för enhyttslok.

2017-12-30

Fick hem detta lok strax före jul. SJ E 1189 som Jeco tagit fram i samarbete med Liliput. Mitt exemplar fungerade perfekt förutom att de bakre lamporna lyste konstant. Felet var lödöver-bryggningar på kretskortet i tendern. För mig, som löder elektronik nästan dagligen, var det enklare att fixa detta själv än att skicka tillbaka loket. Som tur var så klarade dekodern sig trots tre olika överbryggningar. Bedrövligt ändå att loken inte testas före leverans. I övrigt är jag grymt nöjd med detta lok.

Jag har skapat en projektsida som du hittar här.

2017-11-28

Beställde denna kåpa från Roco idag.
SSRT Rc6 1336.Blev sen också en Roco Rc3 HectorRail med ljud. Den här serien Rc-lok från Roco är mycket fina.2017-05-12

Har inte hänt mycket på hobbyfronten på ett tag nu. Har varit jäktigt med order i företaget och en massa pyssel med målning i huset. Beställde idag i alla fall Jecos byggsats till D-loket. Byggsats med komplett chassi för 1099 kr kan man ju inte motstå.


2017-03-17

Har idag beställt färg för att få till "Banverks-gult" till mitt Piko G1206 som ska bli Infranord DLL 0911D. Har även beställt de två B7 80-talsvagnar i svart som nu har kommit från Roco.

2017-03-13

Testade maskinen idag med att borra de två hålen i mina 80-talsvagnars boggier. Två stift, lödda i kortet, ska gå upp genom hålen och kopplas vidare till belysningen. Borrmaskinen med nu monterat koordinatbord fungerar hur fint som helst.


2017-03-10

Det lilla flyttbara anhållet på borrmaskinen från Proxxon kändes lite glapp och oprecis. Beställde därför det lilla koordinatbordet KT70 som ska passa på denna maskin. Möjliggör fastspänning av fixturer och allt möjligt på ett bättre sätt.

2017-03-10

Beställde även en Roco A7 80-talsvagn i svart. Gäller att passa på nu när Roco släpper en ny omgång. Två typer till i svart ska komma också.

2017-03-07

Jag gillar ju små maskiner med precision. Beställde denna borrmaskin idag. En TBM220 från Proxxon. Jag har två större maskiner med kordinatbord men det är så mycket trevligare med en liten maskin när man pysslar med riktigt små saker.

Det första jag ska göra i denna är att borra två hål i mina 80-talsvagnars boggier för strömupptagningen.


2017-03-05

Beställde nyss dessa två godbitar innan de tar slut.


2017-02-24

Har nu börjat planera iordningställandet av mina Rc6:or jag haft liggande i flera år. Kåpa i svart till lok 1410 fick jag levererad idag direkt från Roco. Grymt snygg.
Projektet här

2017-02-23

Fick hem en liten Proxxon bänkcirkelsåg KS230 idag. Köpte även sågklingan med nr: 28011, som sägs vara lämplig för att såga mönsterkort i glasfiber. Blir jättefina snitt och jag är mycket nöjd.

Sågade raskt upp ett gäng små kort för strömupptagning till Rocos 80-talsvagnar.

Det projektet hittar du här


2017-02-23

Jag tog bort denna blogg för ett tag sedan men lade med den nu igen. Inga finesser, bara korta inlägg med det senaste överst. Kan ju vara kul att skriva av sig lite löpande och visa vad jag gör. Och även tipsa om vilka sidor som uppdaterats.